canalrecerca

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
canalrecerca

Gaudeix la recerca, Comparteix el que saps!

Tens dubtes sobre el teu treball de recerca, no saps quin tema investigar, o vols donar a conèixer el que has fet, doncs, has trobat el lloc adequat . En aquest web trobaràs informació amb vincles al millors canals de vídeos científics per conrear la teva curiositat, propostes de recerca per projectes futurs, recursos sobre com fer una recerca en 10 passos, fires on pots participar, premis als que pots optar, un llistat de les institucions que ofereixen serveis de tutories als estudiants que estan desenvolupant recerques i una videoteca amb amb entrevistes curtes a estudiants que han fet bons treballs de recerca i a alguns tutors que parlen del servei de suport a la recerca que fan des de diverses institucions.

 

Aventura d'Explorar

Amb un equip de professors de secundària, i el suport de Medi Ambient, Ajuntament de Barcelona la fundació Ersília ha desenvolupat un nou recurs de lliure accés: L'aventura de explorar: Propostes de recerca per l'alumnat d'ESO.

Actualment, el portal compta amb dos espais temàtics: la mobilitat i l’alimentació, ambdós enfocats a explorar qüestions que afecten la vida quotidiana de nois i noies: a on anem de nit?, amb quin mode de transport?, mengem bé?, la desnutrició creix o decreix al món?, són exemples d'algunes de les qüestions que es plantegen. Voldriem que aquestes temàtiques s'anessin ampliant en el futur. Cada qüestió compta amb vincles relacionats, i un espai de recursos per desenvolupar la recerca: eines per fer una bibliografia, una enquesta o una entrevista, fulls per avaluar la informació, etc... Totes les propostes es poden comentar i es convida, tant al professorat com a l’alumnat, a participar-hi enviant les seves experiències de recerca o suggerint-ne d’altres. L’alumnat que hi participi també comptarà amb un servei de consultoria on tutors virtuals respondran a les seves preguntes a través del bloc Canal recerca.

http://www.ersilia.org/aventura_explorar

 

Recerca en Directe 2013

Recerca en directe” és una exposició de recerca actual que té per objectiu contribuir a la millora de la cultura científica de la nostra societat obrint al públic la recerca que es desenvolupa actualment a Barcelona i fent arribar a la població els trets característics del mètode científic per mitjà dels mateixos investigadors.
Organitzada pel Parc Científic de Barcelona en coordinació amb la Fundació Catalunya - La Pedrera, la Fira «Recerca en directe» pretén comunicar la recerca barcelonina de manera coordinada exhibint projectes de recerca de diferents centres i instituts d’R+D de la ciutat.
Quan?
Del 23 al 25 d'abril de 2013
On?
La Pedrera
Passeig de Gràcia, 92
Barcelona

Entrada gratuïta
Horari: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. Entrada lliure a partir de les 18 hores.

Cal fer reserva prèvia per a grups de més de 10 persones al telèfon 93 403 11 34 o a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

Mes informació

 

X(p)rimenta 2014

 

Oberta l'edició d'«X(p)rimenta 2014»

X(p)rimenta s’adreça a professors i alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Aquesta iniciativa us anima a filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il•lustrar algun principi científic i tecnològic interessant. Els vídeos han de durar 3 minuts com a màxim. Es concediran tres premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria (Primària, Secundària, i Batxillerat/cicles formatius).

X(p)rimenta 2014 és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, i enguany compta  novament  amb el patrocini dels Vilars Rurals, del Grup SERHS.

Els premis per als professors consisteixen en vals per a una estada de cap de setmana a un dels Vilars Rurals (Arnes, Cardona o Sant Hilari Sacalm) per a dues persones. Els premis per als alumnes consisteixen en entrades per a visitar el Cosmocaixa i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Animeu-vos a participar-hi! El termini per entregar el vídeo es clou el dia 30 d’abril de 2014.

Per a més informació, visiteu www.recercaenaccio.cat.

 

Experiments científics a l'abast dels alumnes

Recerca en Acció us presenta una selecció de propostes per tal que pugueu experimentar principis físics i químics amb estris a l'abast de tothom. En aquest portal ham anat publicant periòdicament un seguit d'experiments que tothom pot dur a terme, acompanyats per vídeos i texts d'ampliació. Més informació a:

http://www.recercaenaccio.cat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les preguntes de Carme Riera

Carme Riera, escriptora, després de publicar Temps d'Innocència, un llibre de memòries de la seva infància a Mallorca, ens rep a la Sala d'Escriptors de l'Ateneu Barcelonès, al carrer Canuda. Carme és professora de Literatura hispànica i tradició europea a la Universitat Autònoma de Barcelona, i l' any passat va entrar a la Real Academia de la Llengua Española.

Visiteu: Les preguntes dels Experts

 

ciencia en accion

 

Ciencia en Acción XIV

Concurso Internacional (países de habla hispana o portuguesa).

Profesores de ciencias (todos los niveles) y divulgadores científicos.

Premios de 500 € para cada una de las modalidades.

80 viajes para asistir a la gran final en Bilbao

Enviar los trabajos en cualquier idioma oficial en España o en portugués, antes del 15 de Mayo del 2013.

ADOPTA UNA ESTRELLA

Concurso Internacional (países de habla hispana o portuguesa).

Alumnos no universitarios coordinados por un profesor.

Premios: Invitación a un centro del CSIC en España, un Telescopio e Invitación a las Instalaciones del INTA en Madrid.

Enviar los informes en la plantilla oficial en Word en cualquier idioma oficial en España o en portugués, antes del 15 de Mayo del 2013.

www.cienciaenaccion.org

 

 

Programa del curs sobre biotecnologies

Els professors i professores que atenguin el curs que se celebrarà a Barcelona, gaudiran d’un programa complet amb ponències a càrrec d’experts com Lluis Ruiz, CEO de l’empresa Janus Developments, amb seu al mateix PCB, o del catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Santaló, que dinamitzarà un debat per reflexionar entorn als aspectes ètics, legals i socials vinculats a aquesta temàtica. El professorat assistent també tindran l’oportunitat de participar en la recerca d’un potencial fàrmac contra l’aterosclerosi, duent a terme un experiment consistent en una transformació bacteriana, dinamitzada per la investigadora de la Universitat de Barcelona Theresa León.

El programa també inclourà presentacions a càrrec de representants de CosmoCaixa i de la Xarxa d’Escoles d’Europa “European School Net”, qui ens explicaran l’oferta del museu en educació no formal entorn a les biotecnologies, i com treballar les biotecnologies cooperant amb professors d’arreu d’Europa a través de e-Twinning, respectivament.

Finalment, el curs també oferirà guies amb activitats d’aula per treballar amb les eines multimèdia i participatives d’Xplore Health, així com un taller sobre com desenvolupar-les per fomentar el mètode indagatiu en l’educació en ciències (Inquiry Based Science Education), a càrrec del CDEC del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

El Parc Científic de Barcelona obre inscripcions i convocatòria per a 15 centres educatius “pilot”

El curs té una capacitat per a 30 professors i professores de secundària, i compta amb honoraris per a 15 centres que vulguin participar com a “centres educatius pilot”. Aquests seran seleccionats entre tots els centres que ho sol·licitin. 

Tasques dels 15 centres pilot:
A més de participar a totes les sessions del curs, aquests centres implementaran activitats d’aula entorn a les biotecnologies al seu centre educatiu fent ús de les eines d’Xplore Health. Un cop implementades, hauran d’enviar un informe descrivint-les a l’equip d’Xplore Health, i ajudaran en la seva avaluació complimentant els qüestionaris que se’ls facilitarà.

Data límit i inscripcions:Per inscriure’t complementa el formulari de registre entre els dies 24 i 30 d’octubre (el dia de publicació del formulari us enviarem un mail). Per a més infromació contacteu l’Àrea de difusió de la Ciència: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la


 

Consells per presentar el treball de recerca

[Part 1] Consells per presentar el treball de recerca from Carles Caño on Vimeo.

 

Recerca a Secundaria 2014

Recerca a Secundària 2014-15

El Programa «Recerca a Secundària» del Parc Científic de Barcelona (PCB) acull estudiants de primer de batxillerat que hagin d’iniciar el seu Treball de Recerca (TR). Amb aquest programa se’ls ofereix la possibilitat de dur a terme la part pràctica del seu TR als laboratoris del PCB tutelats per un investigador que, a més, els assessorarà en el transcurs de l’elaboració del treball.

Què cal fer per a participar-hi?

Per poder participar en el Programa cal que el professor responsable del TR de l’alumne assisteixi a la reunió informativa que tindrà lloc a les 17 h del proper 28 de maig al PCB (Baldiri Reixac, 10), on s’informarà del funcionament del programa, així com de les àrees temàtiques dels investigadors que faran de tutors aquest any. Podeu confirmar assistència a: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

Si, d’acord amb el professor, l’alumne està interessat a participar en aquest programa, cal fer arribar un e-mail amb tota la documentació que s’explicita al web www.pcb.ub.es/recercaasecundaria abans del dia 16 de juny. Un cop resolta la convocatòria, s'informarà personalment als professors de la resolució a través de les dades que ens hàgiu facilitat. A partir d'aleshores es convocarà una jornada de sessions paral·leles entre l’estudiant, el tutor del PCB i el tutor de l’Institut, per concretar la pràctica i establir el calendari de visites.

Finalment, el programa conclou amb el lliurament de 3 premis (a compartir entre els estudiants i els instituts) als millors treballs de recerca, que es presenten en un estand a la Fira «Recerca en Directe» el curs vinent.

Aquesta iniciativa es duu a terme amb el suport de la Fundació Catalunya – La Pedrera i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).

Podeu consultar les àrees de recerca dels projectes realitzats en les edicions anteriors al nostre web: http://www.pcb.ub.es/recercaasecundaria

Per a qualsevol aclariment podeu contactar a través de: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

 

2n curs d’Xplore Health: Apropant “la revolució biotecnològica” a les aules

Els propers dies 7, 14 i 21 de novembre tindrà lloc a l’Open Lab del Parc Científic de Barcelona el 2n curs d’Xplore Helath (www.xplorehealth.eu) per a professorat de secundària de Catalunya, organitzat pel Parc Científic de Barcelona amb el suport de l’empresa biotecnològica Amgen i de l’Obra Social “la Caixa”. En aquesta edició el curs se centrarà entorn a “La Revolució Biotecnològica”, i s’impartirà simultàniament al museu de la ciència Domus, a A Coruña, a Galícia, i a través de la comunitat de centres educatius europeus e-Twinnning, que ja compta amb més de 175.000 professors i 95.000 centres educatius.

El curs té com a objectiu facilitar al professorat una actualització científica entorn a la temàtica així com una àmplia varietat d’eines multimèdia, jocs de debat i protocols d’experiments per a facilitar l’apropament de la recerca en biotecnologies a les aules, fent ús del portal educatiu europeu Xplore Health, que ha estat desenvolupat per un consorci internacional liderat pel Parc Científic de Barcelona, i amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i  d’Amgen, entre d’altres.

 

TR La pel·licula

Benvingut a la pàgina web de TR: La Pel·lícula, un documental que tracta sobre l’experiència de fer el treball de recerca… des de la perspectiva d’un alumne més.

A través d’un documental quasi-llargmetratge (Una hora i di-vuit minuts) es presenta com 9 alumnes i els seus respectius tutors/es passen per l’aventura de fer el treball, analitzant i retratant els diferents moments clau del procés i donant especial importància a les emocions, els imprevistos i la contraposició de punts de vista que apareixen al llarg de la investigació....

Per veure la pel·licula aneu a:  http://www.tr-lp.com/

3er Premi del CAC. Treball de recerca molt interessant de Rubén Llorach

 

logos.gif